Van herfst naar winter

Het coachen in de natuur brengt mij dichtbij de seizoenen.

Tijdens de eerste sessie met mijn coachee was er nog kleur aan de bomen en rook het wat frisser. Toen hebben we vooral ´opgehaald´ (‘geoogst´) wat zij aan kennis en kunde in huis heeft. Door dat op een rij te zetten konden we goed de rode draad herleiden van haar kwaliteiten, talenten en passies.

Afgelopen sessie bracht het winterseizoen weer andere vragen met zich mee.

In stilte liet ik mijn cliënt enkele minuten de natuur observeren met al haar zintuigen om in het moment te komen voordat we zouden starten.

´De lucht is wat vochtig, de aarde is goed te ruiken, het is windstil, bewolkt en waterkoud, geeft ze terug. Nu alles kaal wordt, vallen mij de spoeltjes aan de beuken op’.

´Wat mooi dat je dat ziet´, zeg ik. ‘Nu mag de boom in ruststand, net als jij, zeg ik, maar het gegeven dat deze knoppen gaan uitkomen in de lente is geruststellend.’

De winter is het moment van stilte en reflectie, plannen maken voor wat komen gaat, naar binnen keren. Veel mensen gaan zich juist haasten, vooral in december om nog van alles af te krijgen en de feestdagen te organiseren. Maar juist die verstilling in dit seizoen vind ik zo waardevol om echt tot mezelf te komen. Tijdens momenten dat het me ook daadwerkelijk lukt, dan ervaar ik dat er een bepaalde weerstand in mezelf wegvalt, omdat ik meebeweeg met het seizoen.

We vervolgen onze weg over een brug.

Ik vraag haar waar ´een brug´ voor staat, ze zegt: ´Een brug brengt me ergens anders naartoe. Een brug maakt iets makkelijker. Een brug zorgt voor verbinding van ´het oude, naar het nieuwe´.´

We maken er een bewust moment van om over de brug heen te lopen: we laten al haar ervaringen uit het verleden even los en komen uit in het moment. Er blijken een aantal interessante belemmeringen en mogelijkheden op de grond te liggen.

Ik vraag haar voor iedere belemmering een steentje op te pakken. Hier besloten we ook echt even de tijd voor te nemen. In mijn hoofd zag ik ons de stenen al in het water gooien om er mooi van af te komen en ze gelijk los te laten. Maar alles heeft tijd nodig om gezien te worden. Alles heeft immers zijn eigen tijd in de natuur, zo ook werkt dit bij de mens. Mijn coachee wil graag de stenen mee naar huis nemen om er nog even mee te zijn en ze ´om te toveren´ tot iets anders. Dat vonden we samen een prachtige opdracht.

Waar stonden deze belemmering voor? Kunnen ze wellicht ´omgebogen´ worden naar een ´mogelijkheid´? Wat staat er aan de andere kant van de belemmering? Interessante vragen die we de volgende keer gaan uitpluizen.

Met een warm gevoel sloot ik de sessie af en ben ik heel nieuwsgierig naar de stenen en wat de andere keren ons zullen brengen.

Wil je in het aankomende jaar een nieuwe start maken, begeleiding bij een denkproces, of loop je ergens tegenaan? Ga dan mee met mij op pad. Stuur een mail of bel mij.

Je kunt mij bereiken op het emailadres: info@natuurenwandelcoaching.nl  of even bellen: 0610406728

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *